Skip to main content
Tag

dom

Drevený dom v lese – Lamač, Bratislava

By Media

Bývanie na okraji hlavného mesta. Svahovitý pozemok so vzrastlými stromami na hranici chatovej oblasti a lesa poskytuje otvorený výhľad do krajiny, to všetko neďaľeko od panelákovej zástavby v Lamači. Na úpätí Malých Karpát sa prelína les a urbanizované prostredie. Parcela s výhľadom je orientovaná na juhozápad. Architektonické riešenie a osadenie domu do značnej miery ovplyvnili vzrastlé stromy na pozemku.

Na mieste novostavby stála staršia neobývaná chata, kde kedysi trávil čas karikaturista Milan Vavro s jeho susedom  Viktorom Kubalom. Pozemok bol na predaj dva roky a nikto ho nechcel kúpiť vzhľadom na zložitý terén s prevýšením až 7 metrov a komplikované osadenie domu.

Architekti sa rozhodli situáciu vyriešiť  vyrovnaním úrovne záhrady. Do najstrmšej časti svahu osadili dvojgaráž lichobežníkového tvaru so zelenou strechou, kde sa okrem dvoch áut zmestili aj bicykle, skladové police, či motorka.

Pod terasou zostal priestor na pivnicu. Zadná časť patrí samotnému domu, ktorý je v dvoch úrovniach. Na spodnom podlaží sa nachádza vstupná chodba s príslušenstvom, kuchyňa s komorou, jedáleň a hosťovská izba – pri malých deťoch preberá funkciu herne a pri posuvných dverách sa stáva súčasťou vedľajšej obývacej izby.

Odtiaľ sa priamo vchádza na terasu a do záhrady. Krb je srdcom priestoru a nasáva vzduch z exteriéru cez komoru, ktorá sa súčasne vetrá. Kuchyňa má okno do priestoru medzi plotom, kde sa podarilo vytvoriť malú japonskú záhradku.

Ponad jedálenský stôl prechádza schodisko galériou na poschodie do nočnej časti. Tu sa nachádzajú tri spálne a dve kúpeľne. Dom disponuje exteriérovým schodiskom vedúcim na strechu, odkiaľ sa dá sledovať výhľad priamo zo saunového domčeka s vonkajšou sprchou alebo z vírivej vane. Rozkladacie plátno slúži ako letné kino.

Mohutná drevená konštrukcia, postavená bez žeriavu, nesie exteriérové schodisko, tvorí rastúcu zelenú stenu ako bariéru od susedného domu, slúži na uchytenie hojdačiek a hlavne dotvára architektúru domu. Svojím vzhľadom umocňuje materialitu a návrat k prírode.

Viac zaujimavostí sa dočítate v článku portálu archinfo.

Zdroj: archinfo.sk

Dom na predmestí

By Media

Predstava, ako by mal dom vyzerať, bola majiteľom od začiatku pomerne jasná: nemal byť veľký, ani malý, s množstvom denného svetla a mal ponúknuť dostatočný komfort troj- štvorčlennej rodine.Tvoria ho dva tesne previazané dvojpodlažné obdĺžniky. Menší z nich pri pohľade na priečelie je vo vzťahu k väčšej hmote predsadený a posunutý do ľavej strany, čím čiastočne zabraňuje priehľadu do vnútornej časti pozemku.

Celkom logicky bol postavený tak, aby dokázal poskytnúť dostatočný priestor pre vstup motorových vozidiel, zároveň však aby jeho väčšia časť mohla byť využitá na relaxačné účely. Základ stavby tvorí železobetónový skelet, vyplnený tehlami zo zatepleného Porothermu. Z oboch strán ho zatraktívnili strešné konzoly – z prístupovej časti slúži konzola ako prístrešok pre autá a zo záhrady plní úlohu krytej terasy – tu je povrch strechy zatrávnený, takže výhľad z izieb na druhom podlaží je opticky prepojený so záhradnou výsadbou v bezprostrednej blízkosti.

Zdroj: InteriérMagazín

text: Roman Nečas
foto: Jozef Barinka