This is Salient

Stop blending in & start leaving your mark on the web

 

Experience

What real creative freedom feels like in a theme

Pixel Perfection

Salient was built with a high attention to details both in design & code

1
1

B7 Tower žiada o územné rozhodnutie

By Media

zdroj: YIMBA.SK

Projekt bol prvýkrát predstavený v lete 2019 ako súčasť plánov, ktoré sa mali zrealizovať po dokončení Stanice Nivy a zrušení dočasnej autobusovej stanice, ktorá sa tu dnes nachádza. Kým plochy nástupísk sa transformujú v rámci developmentu Mlynské Nivy Košická, staničná budova, kde sídli aj predajňa Alza, má byť nahradená kancelárskou vežou. V jej susedstve smerom k Továrenskej je naplánovaný veľký parkovací dom.

Polyfunkčný objekt B7, alebo B7 Tower, má mať osempodlažnú podnož s pôdorysom v tvare písmena X, z ktorej vystupuje jedenásť podlaží so severozápadno-juhovýchodnou orientáciou. K tomu sa pridáva jedno technologické podlažie, ktoré je ustúpené. Celková výška po atiku dosiahne 75 metrov. Pre dotvorenie ulice, od ktorej budova pôdorysne uskakuje, navrhli architekti pergolu, sledujúcu líniu uličnej a budúcej stavebnej čiary.

Veža má byť z prevažnej časti kancelárska, navrhnutých je tu približne 16-tisíc metrov štvorcových administratívnych priestorov. Na prvom podlaží však vznikne aj menšia plocha retailu – okolo päťsto metrov štvorcových. Budova bude mať tri podlažia podzemného parkingu, vytvorených tu bude 305 parkovacích miest. Dodatočné parkovanie pre potreby komplexu bude vytvorené v susednom parkovacom dome.

Celý článok na yimba.sk – B7 Tower žiada o územné rozhodnutie

Pri Podunajskej bráne vznikne retail park

By Media

Projekt Podunajská brána je typickým príkladom developmentu suburbánneho charakteru. Na juhovýchodnom okraji Podunajských Biskupíc vzniká nová obytná zóna, pozostávajúca z individuálnych a radových rodinných domov, doplnená občianskou vybavenosťou. Tá má podobu retail parku, ktorý vstupuje do povoľovacieho procesu.

Celý článok môžete vidieť TU

Zdroj: www.yimba.sk

Detaily o novom retailovom parku sa objavili v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA), podľa ktorých má v priestore medzi Ulicou Svornosti (resp. predĺženou Šamorínskou) a novou Ametystovou ulicou vzniknúť trojica malopodlažných komerčných objektov. Vybudovanie občianskej vybavenosti je podmienkou, vyplývajúcou z Územného plánu.

Retail park bude mať takmer rovnaký charakter ako podobné zariadenia inde v Bratislave aj na Slovensku, čo znamená, že vznikne súbor komerčných boxov zoskupených okolo veľkého povrchového parkoviska. Najmohutnejší objekt SO1 bude mať tvar písmena L, dve nadzemné podlažia a bude vymedzovať severozápadnú stranu areálu. Objekt SO2 bude mať obdĺžnikový pôdorys, jedno nadzemné podlažie a vznikne v juhovýchodnej časti riešeného územia. Od SO1 bude oddelený pešou pasážou. Nakoniec objekt SO3 je jednopodlažný pavilón s fast-food reštauráciou vo väzbe na Šamorínsku ulicu.

Celkovo by takto v rámci developmentu malo vzniknúť 12.987 metrov štvorcových vybavenosti. Na prvom nadzemnom podlaží objektov budú obchodné prevádzky, na druhom by malo vzniknúť fitness, reštaurácia a ďalšie obchodné jednotky. Nájomníci zatiaľ nie sú známi, preto budú budovy aj vyhotovené ako „shell and core“, jednotlivé prevádzky si tak priestory zariadia samé. V prípade fastfoodu však pôjde o reštauráciu typu drive-in, čo zmenšuje počet možných nájomníkov. Retail park obslúži 255 parkovacích miest a nová autobusová zastávka.

Autorom architektonického návrhu je kancelária Morocz_Tacovsky, ktorá má pomerne bohaté skúsenosti s návrhmi retailových jednotiek. V prípade retail parku v Podunajských Biskupiciach bude výzor exponovaných fasád orientovaných do parkoviska založený na kombinácii presklených plôch a ľahkého skladaného plášťa s drevenými lamelami. Pri menej exponovaných častiach budov bude využitý plášť s oceľovou lankovou konštrukciou, ktorá má obrastať popínavými rastlinami. Strecha, podľa všetkého, zelená nebude, čo je pri jej veľkej ploche škoda.

Developer, ktorým je spoločnosť Grotto a.s., blízka realitnej kancelárii Tatra Real, plánuje retail park rozostavať v 4Q 2020 a dokončiť v 3Q 2021, čo znamená, že prevádzka by sa spustila v 4Q 2021. Odhadované investičné náklady dosahujú 6,68 miliónov eur.

V downtowne pribudne ďalšia výšková budova, nahradí dočasnú autobusovú stanicu

By Media

V blízkej dobe by mala v novom komerčnom centre Bratislavy pribudnúť ďalšia výšková budova. Na nároží Bottovej a Chalupkovej ulice, na mieste dnešnej budovy dočasnej autobusovej stanice a obchodného domu Alza, vznikne nová kancelárska veža od developera HB Reavis. Projekt obdržal kladné záväzné stanovisko od Hlavného mesta a bol zverejneý na EIA.

Celý článok TU.

Zatiaľ boli zverejnené len úvodné nákresy, preto zatiaľ nemožno veľmi hodnotiť architektúru. Zo známych informácii však možno povedať, že na nároží Chalupkovej a Bottovej vznikne menší brat Twin City Tower, hoci s mierne odlišným dizajnom. Architektom B7 je kancelária Morocz_Tacovsky.

Symbol doby

By Media

Reštaurácia Aušpic v novom šate z dielne architektov MoroczTacovsky láka
bezstarostnými chvíľami pri Dunaji.
Magické výletné miesto – priamo v centre mesta.

PDF článok na stiahnutie

…Táto štýlová stavba na pravom brehu Dunaja vznikla v tridsiatych rokoch na základe objednávky. Čulý športový život na Dunaji pomohol k finančnej prosperite, a tak architekt Emil Belluš vytvoril avantgardnú stavbu inšpirovanú lodnou estetikou. Projekt sa dokonale prispôsobil funkcii klubu a životnému štýlu medzivojnových, takzvaných džezových rokov. Funkcionalistická stavba sa skladá z dvoch krídel, ktoré spolu tvoria jednoduchý kompozíciu. Jej pozdĺžna strohosť je pôvabne narušená úzkou a zvýšenou hmotou schodiska. Výsledkom je známe a efektné narušenie primárne dokonalej kompozície, ako ju neskôr predvádzal a často komentoval Pablo Picasso. U Belluša ide o jeho typický štýl opierajúci sa o európsky modernizmus i inšpiratívne prvky art déca. Dielo je zapísané do zoznamu kultúrnych pamiatok.

 

Text: Sylvia Hložníková-Klein; Foto: archív architektov

Drevený dom v lese – Lamač, Bratislava

By Media

Bývanie na okraji hlavného mesta. Svahovitý pozemok so vzrastlými stromami na hranici chatovej oblasti a lesa poskytuje otvorený výhľad do krajiny, to všetko neďaľeko od panelákovej zástavby v Lamači. Na úpätí Malých Karpát sa prelína les a urbanizované prostredie. Parcela s výhľadom je orientovaná na juhozápad. Architektonické riešenie a osadenie domu do značnej miery ovplyvnili vzrastlé stromy na pozemku.

Na mieste novostavby stála staršia neobývaná chata, kde kedysi trávil čas karikaturista Milan Vavro s jeho susedom  Viktorom Kubalom. Pozemok bol na predaj dva roky a nikto ho nechcel kúpiť vzhľadom na zložitý terén s prevýšením až 7 metrov a komplikované osadenie domu.

Architekti sa rozhodli situáciu vyriešiť  vyrovnaním úrovne záhrady. Do najstrmšej časti svahu osadili dvojgaráž lichobežníkového tvaru so zelenou strechou, kde sa okrem dvoch áut zmestili aj bicykle, skladové police, či motorka.

Pod terasou zostal priestor na pivnicu. Zadná časť patrí samotnému domu, ktorý je v dvoch úrovniach. Na spodnom podlaží sa nachádza vstupná chodba s príslušenstvom, kuchyňa s komorou, jedáleň a hosťovská izba – pri malých deťoch preberá funkciu herne a pri posuvných dverách sa stáva súčasťou vedľajšej obývacej izby.

Odtiaľ sa priamo vchádza na terasu a do záhrady. Krb je srdcom priestoru a nasáva vzduch z exteriéru cez komoru, ktorá sa súčasne vetrá. Kuchyňa má okno do priestoru medzi plotom, kde sa podarilo vytvoriť malú japonskú záhradku.

Ponad jedálenský stôl prechádza schodisko galériou na poschodie do nočnej časti. Tu sa nachádzajú tri spálne a dve kúpeľne. Dom disponuje exteriérovým schodiskom vedúcim na strechu, odkiaľ sa dá sledovať výhľad priamo zo saunového domčeka s vonkajšou sprchou alebo z vírivej vane. Rozkladacie plátno slúži ako letné kino.

Mohutná drevená konštrukcia, postavená bez žeriavu, nesie exteriérové schodisko, tvorí rastúcu zelenú stenu ako bariéru od susedného domu, slúži na uchytenie hojdačiek a hlavne dotvára architektúru domu. Svojím vzhľadom umocňuje materialitu a návrat k prírode.

Viac zaujimavostí sa dočítate v článku portálu archinfo.

Zdroj: archinfo.sk

Koniec symbolom Orbisu

By Media

Fontána, staré hodiny či pôvodná kinosála – symboly starého Orbisu budú čoskoro minulosťou. Nahradí ich štvorposchodový polyfunkčný komplex, ktorého súčasťou budú aj nadštandardné byty s vlastným krbom či terasou ale i 242 parkovacích miest. Začiatok výstavby je však ešte stále vo hviezdach.

Viac zaujímavostí nájdete vo videu v článku.

Zdroj: tvnitricka.sk

Nová terasa 3: Penta postaví v Košiciach ďalších 200 bytov

By Media

Investičná skupina Penta pripravuje tretiu etapu Novej terasy v Košiciach. Rezidenčný projekt má vo svojej ďalšej fáze priniesť viac než dvesto bytov na dohľad od dokončenej prvej a rozostavanej druhej fázy. Bližšie termíny výstavby či štartu predaja zatiaľ nie sú známe.

„Nová Terasa 3 je našou odpoveďou na úspech predchádzajúcich etáp, ktoré sa veľmi dobre predávajú,“ vysvetľuje Michal Padych, Business Development manažér firmy. Len v apríli tohto roka pri predstavení druhej fázy pritom developer hovoril o ukončení celého projektu práve druhou etapou.

Predstavená tretia prinesie vyše dve stovky bytov v piatich bytových domoch s celkovou úžitkovou plochou 14-tisíc m2. Maximálna výška objektov, za ktorých architektúrou stoja ateliéry Morocz_Tacovsky a Compass je osem podlaží. Počíta sa aj so samostatnými objektmi pre menšie obchody a služby, na vizualizáciách vidno napríklad potraviny.

Samotné bytové domy sú navrhnuté ako solitéry s nízkou zastavanosťou, čo umožňuje viac sa sústrediť na verejné priestory a zelené plochy.

Nová terasa 3 vyrastie síce blízko predchádzajúcich dvoch etáp, nenadviaže ale na ne priamo. Nachádza sa na vyše 1,8-hektárovom pozemku na rohu Ondavskej ulice a areálu susednej nemocnice L. Pasteura. Penta týmto podľa vlastných slov dokončuje development územia.

Developer pred pár mesiacmi naštartoval predaj aj výstavbu druhej fázy, v rámci ktorej vzniká 216 bytov v ôsmich domoch a 48 radových rodinných domov. Ceny bytov sa pohybujú medzi 1 300 až 1 400 eur/m2 s DPH, dvojka má byť hotová do konca budúceho roka. Prvá etapa skolaudovaná v roku 2013 priniesla 165 bytov.

Zdroj: eTrend.sk

Dom na predmestí

By Media

Predstava, ako by mal dom vyzerať, bola majiteľom od začiatku pomerne jasná: nemal byť veľký, ani malý, s množstvom denného svetla a mal ponúknuť dostatočný komfort troj- štvorčlennej rodine.Tvoria ho dva tesne previazané dvojpodlažné obdĺžniky. Menší z nich pri pohľade na priečelie je vo vzťahu k väčšej hmote predsadený a posunutý do ľavej strany, čím čiastočne zabraňuje priehľadu do vnútornej časti pozemku.

Celkom logicky bol postavený tak, aby dokázal poskytnúť dostatočný priestor pre vstup motorových vozidiel, zároveň však aby jeho väčšia časť mohla byť využitá na relaxačné účely. Základ stavby tvorí železobetónový skelet, vyplnený tehlami zo zatepleného Porothermu. Z oboch strán ho zatraktívnili strešné konzoly – z prístupovej časti slúži konzola ako prístrešok pre autá a zo záhrady plní úlohu krytej terasy – tu je povrch strechy zatrávnený, takže výhľad z izieb na druhom podlaží je opticky prepojený so záhradnou výsadbou v bezprostrednej blízkosti.

Zdroj: InteriérMagazín

text: Roman Nečas
foto: Jozef Barinka

Vyhrali sme ocenenie STAVBA ROKA 2014! (Meinl Residence)

By Media

Dovoľujeme si vám oznámiť, že sa nám podarilo získať krásne ocenenie, ktoré prispieva významným krokom ku ďalšiemu rozvoju nášho ateliéru. Veľmi si ocenenie vážime a ďakujeme porote a našim priaznivcom, že nás podporili. Slávnostné odovzdávanie cien celoštátnej prezentačnej súťaže realizovaných stavieb na Slovensku Stavba roka 2014 sa už tradične konalo 21. 11. 2014 v priestoroch bratislavského Mestského divadla Pavla Országha Hviezdoslava. Spomedzi 23 posudzovaných stavieb udelila odborná porota s medzinárodnou účasťou jednu hlavnú cenu − titul Stavba roka 2014 (z 3 nominácií bez určenia poradia), 2 ceny za celospoločenský prínos a 6 cien vyhlasovateľov tejto súťaže. Cena verejnosti vzišla z internetového hlasovania širokej verejnosti na portáli www.zoznam.sk.

MEINL RESIDENCE zvíťazilo v nasledovnej kategórii:

Cena Prvej stavebnej sporiteľne, a. s., BYTOVÝ DOM ROKA 2014 vrátane rodinného domu
udelená odbornou porotou za:

– optimálne urbanistické riešenie, rešpektujúce podmienky lokality,
– dispozično-prevádzkové a architektonické riešenie stavebného diela,
– stavebno-konštrukčné riešenie a stavebno-remeselnú realizáciu stavby hlavným zhotoviteľom.

novostavba, Bratislava, ulice: Kupeckého 8, Šumavská 1, 3, Žellova 6

Autori architektonického riešenia: Ing. arch. Michal Tačovský, Ing. arch. Adrian Mórocz, Ing. arch. Diana Astrabová, Ing. arch. Zuzana Mórocz, Ing. arch. Matej Siebert, Ing. arch. Roman Talaš
Projektant architektonickej časti: Architektonická kancelária Morocz_Tacovsky s. r. o.
Projektant – statika stavby: Ing. Mgr. Art. Peter Živner
Hlavný zhotoviteľ: ZIPP BRATISLAVA spol. s r. o.
Hlavní stavbyvedúci: Ing. Marek Ballay, Ing. Juraj Počuch
Stavebník: MEINL RESIDENCE, s. r. o.
Dozorná činnosť: MADING, s. r. o.
Investičné náklady bez DPH: 12,3 mil. €
Stavebné náklady bez DPH: 7,2 mil. €
Lehota výstavby: 06/2012 – 05/2014

Ceiling&Wall systems Armstrong

By Media

Introduction
GTC Slovakia, a subsidiary of Globe Trade Center SA is one of the biggest developers in Central and Eastern Europe, currently active in ten countries of the region. GTC has developed and owns more than 200.000 square meters of commercial real estate areas. Refurbished administrative building Jarošova Office Center, located in the broader center of Bratislava, the country’s capital, was the addition to its property list in 2010. Renovated to a modern office workspace, building also included a large entrance hall which had to be inviting and suggest the quality and comfort of the whole building. In addition, there had to be good sound absorption, enough open space for lighting and design that would incorporate the round shape of the building logo. Needless to say, Armstrong’s Optima Canopy satisfied all these requirements. OwnerGTC Jarošova OC s.r.o. Jarosova Center now features 76 creatively placed circle shaped Optima Canopy panels as a part of eye-catching reception area and provide superb acoustical treatment.

Testimonial
“Jarosova Office Centre’s interior lobby
consists of a system of suspended
circle shaped elements located under a
suspended ceiling. We created a double
effect by using lighting in the space
above the circle canopies. The circular
finish of the ceiling creates a comfortable,
trendy atmosphere. We chose Armstrong
canopies as they were really easy to install
and the service we received from the
Armstrong team was excellent”.
Adrian Mórocz, Michal Tačovský, architects.

Article in PDF for download

OC Jarošova: V správnej lokalite

By Media

Administratívnu budovu postavil v roku 1974 Spojprojekt, ktorý potom v budove aj sídlil. Neskôr patrila Slovenským telekomunikáciám. Autori rekonštrukcie architekti Adrian Mórocz a Michal Tačovský v súvislosti s bývalými majiteľmi a užívateľmi poznamenali: „Budova bola kvalitne postavená a dobre udržiavaná. Navyše, ako spojári mysleli pragmaticky, takže sme pred modernizáciou našli naozaj veľkorysé šachty na vedenie rozvodov.“

Zreparovaná kostra

Pri rekonštrukcii objektu išli až po obnaženie nosných konštrukcií. Oceľový skelet s plechovými stropmi dostal protipožiarny nástrek, na betónovú vrstvu nad vlnitými plechmi stropov vyliali nové anhydridové podlahy a nosné stĺpy obalili sadrokartónom. Výťahové šachty aj kabíny ostali pôvodné, ale prešli zásadnou renováciou a úpravou podľa platných noriem a štandardov. Pôvodná ostala aj zavesená fasáda z ľahkých murív. Dokonca aj kvalitné travertínové obloženie na bočných fasádach a v interiéroch stačilo iba vyčistiť vodou pod vysokým tlakom a architekti len vymenili poškodené kusy. Zreparovanú kostru budovy doplnili úplne nové rozvody vody, kanalizácie a vykurovania, elektroinštalácie a systém vetrania na únikových schodiskách a v hygienických priestoroch. Tie sú tiež kompletne vynovené, dokonca ani nebolo potrebné rozšíriť ich kapacitu.

Sivá a zelená
Uličná a dvorová fasáda dostali nový vzhľad. Keďže je stavba po dĺžke mierne posunutá smerom od ulice, vytvára dva bloky. Veľkú plochu hlavných fasád sa tak podarilo rozdeliť na menšie úseky. Nosný systém predurčil veľkosť okien, otváravý kus má šírku 1 meter a neotváravé kusy 2 metre. Okná na vstupnom podlaží sú hliníkové, na ostatných podlažiach plastové s vonkajším hliníkovým klip rámom v kontrastnej antracitovej farbe. Vždy po troch metroch je vložený medzikus, ktorý umožní vnútorné členenie kancelárskych priestorov na rôzne veľkosti s násobkom 3 metre. Okenný raster v horizontálnych pásoch strieda buď kontaktný zatepľovací systém s omietkou na povrchu, alebo plechový obklad v sivej farbe. Striedmu farebnosť budovy oživujú dva odtiene vložených zelených pásikov…

 Článok bol uverejnený na portáli ASB.sk

Be My Guest

By FashionNo Comments

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent ullamcorper suscipit mi, id convallis risus ullamcorper eget. Aenean sagittis eros nec eros euismod, quis dapibus leo semper. Mauris rutrum viverra adipiscing. Read More

Auctor consectetur ligula gravida

By DiningNo Comments

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi vitae dui et nunc ornare vulputate non fringilla massa. Praesent sit amet erat sapien, auctor consectetur ligula. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed non ligula augue. Praesent imperdiet magna at risus lobortis ac accumsan lorem ornare. In aliquam, sapien ac vehicula vestibulum, arcu magna aliquet velit,

Ownage In The Mountains

By MediaNo Comments

Sed condimentum massa in enim cursus, sed mattis elit malesuada. Lorem sapien acveh icula vestibulum, arcu magna aliquet velit. Nunc elementum mattis diam eu aliquam. Phasellus augue nulla, venenatis non hendrerit ac, volutpat sit amet sem. Donec eleifend nulla

Read More

The Field

By Food for thought2 komentáre

In varius varius justo, eget ultrices mauris rhoncus non. Morbi tristique, mauris eu imperdiet bibendum, velit diam iaculis velit, in ornare massa enim at lorem. Etiam risus diam, porttitor vitae ultrices quis, dapibus id dolor. Morbi venenatis lacinia rhoncus. Read More

If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe.

Carl Sagan

Courage is not the absence of fear, but rather the judgment that something else is more important than fear

Ambrose Redmoon

Ready To Stand Out?


Buy Salient Now  Reach Out To Us